NVU este New Vision Ultrasound. Este, asa cum spune si denumirea noastra, o viziune noua asupra ultrasonografiei, mai ales cea obstetricala si ginecologica. Sa nu se inteleaga de aici ca NVU este o reinventare a ecografiei in domeniu, nu, ultrasonografia moderna, precum si cea clasica au destule repere si modele pentru a putea fi intelese si invatate asa cum au fost descries de-a lungul timpului.

 

Ideea de a invata si pe altii ultrasonografie si, mai departe, medicina materno-fetala, a venit mai mult din dorinta de schimbare. Schimbarea felului cum, in Romania cel putin, se tineau cursurile in domeniu. Schimbarea a venit la cererea cursantilor, cei care, prin raspunsurile lor, ne-au ghidat pasii pentru a intelege mai bine ce inseamna invatarea notiunilor de ultrasonografie si cum sa facem acest process cat mai usor si mai atractiv pentru participant. Aceasta a fost, de fapt, marea diferenta intre noi, NVU, si celelalte scoli de ultrasonografie.

 

Accentul pe partea practica, accentual pe tehnica ecografica, au fost principalele atuuri ale acestei scoli de ecografie, infiintata acum 7 ani si care, ne place sa credem asta, a schimbat definitiv modul in care in tara noastra se tin astazi cursurile de specializare in acest domeniu.

Am inceercat in decursul acestor ani sa ma pregatesc cat mai bine, sa particip la cat mai multe cursuri de profil, am ascultat si am observant, am invatat din greseli si cred ca am reusit in cele din urma. Faptul ca in Constanta, de sapte ani, avem constant prezenta unor experti mondiali in domeniu, care, alaturi de specialisti din Romania, sustin lucrari in cadrul cursurilor organizate de noi, imi intareste idea ca ceea ce am facut, am facut bine.

 

Sper din tot sufletul ca aceasta scoala de ecografie, bazata partial si pe experienta acumulata in cei 18 ani petrecuti la catedra de Obstetrica Ginecologie din cadrul Facultatii de Medicina Constata, sa creasca an de an si, de ce nu, sa devina un forum stiintific, unde cat mai multi pasionati de medicina materno-fetala din tara noastra sa se alature echipei noastre.

 

Va asteptam cu drag la cursurile NVU si ne dorim un an bun si niste cursuri pe masura.

 

Dr. Razvan Stanca

Medic primar Obstetrica Ginecologie

Consultant in Medicina Materno Fetala